outdoor furniture material guide

Slik velger du det beste materialet for utemøbler

Hva er de viktigste faktorene å ta hensyn til når du kjøper utemøbler? For å designe et sted som føles som hjemme, er stil viktig fordi den gjenspeiler aspekter av personligheten din. Komfort er også viktig, og det samme gjelder holdbarheten til hvert stykke møbel. Materialet på utemøbler er imidlertid funksjonen som binder alle disse faktorene sammen.

Hvis du lurer på hva som er det beste materialet for utemøbler, anbefaler vi at du ser på en rekke faktorer, inkludert vær, rengjøring og vedlikehold, samt rimelige priser. Du må tenke på det beste materialet for utemøbler som er vanntette og solide, avhengig av hvor du plasserer dem, samt årstid og værforhold.

Vi kan dele alle innredningsartiklene som kreves for å skape et flerfunksjonelt uterom i to kategorier: møbler og tilbehør. De viktigste møbeldelene du trenger er bord, stoler (eller møbelsett), utemøbler, sofaer eller solsenger, og tilbehør som paraplyer, puter eller oppbevaringsmuligheter

 

Værbestandige utemøbler: en guide til å finne det beste materialet

Sesong etter sesong opprettholder værbestandige utemøbler utseendet og holdbarheten. Du trenger f.eks. vanntette utemøbler hvis du bor i et område med høy fuktighet og mye regn. Dette er fordi fuktigheten kan føre til at tremøblene dine råtner og forringes, noe som er et stort problem som ikke bare ødelegger favorittmøblene dine, men også er en helserisiko. Hvis du bor i et fuktig område og fortsatt foretrekker tremøbler, kan det være et godt alternativ å velge behandlet løvtre til utemøblene dine.

Avhengig av utemøbelmaterialet du velger, kan fuktighet også forårsake rust og korrosjon, samt vridning (endring i form) på møblene dine. Pulverlakkert stål er for eksempel et høyt fuktbestandig materiale for utemøbler. 
Hvis du ikke er sikker på hva slags utemøbler du kan få fordi du bor i et varmt klima, kan du gå for UV-bestandige utemøbler som tåler all slags vær. Eksponering for solen over lengre tid kan føre til at møblene dine blekner, sprekker eller blir sprø. For å unngå et slikt scenario er syntetiske møbler i flettet rotting din beste sjanse, da de er et av de beste alternativene for utemøbler med all slags vær. 

Noen møbelmaterialer tåler derimot solen, men er ubehagelige på grunn av overoppheting (som metallmøbler). Hvis du ikke ønsker å berøre varme metallmøbler i sommervarmen, kan behandlede terrassemøbler i løvtre være et bedre alternativ. La oss huske også på vindforholdene. Sørg for at utemøblene dine er tunge nok til å tåle elementene og holde seg stabilt.

 

Hva slags utemøbler er mest holdbare?

Metall er uten tvil det mest slitesterke materialet for utemøbler. Takket være deres styrke, tåler den de fleste værforhold og kan brukes til å skape innovative møbeldesign. Metall kan også enkelt kombineres med andre materialer (f.eks. tre eller glass) for å skape et slankt utseende. 

Tre er et annet fantastisk alternativ for slitesterke utemøbler. Utemøblene dine har varierende vedlikeholdskrav avhengig av treslag. Akasie er et populært valg, men det tåler ikke elementene så godt som teakmøbler.

Hagemøbler i plast passer kanskje ikke til alle estetiske behov, men de besvarer definitivt spørsmålet om hvilke utemøbler som varer lengst. Plast gir også mye designfleksibilitet, siden den kan gjøres om til enhver form, størrelse eller farge. La oss se nærmere på fordelene og ulempene med hvert av disse vakre utemøblene.

 

Tidløse utemøbler i flettet rotting

Vi anbefaler utemøbler i syntetisk rotting for hageinnredning som er utrolig værbestandig, lett å rengjøre og miljøvennlig. I forhold til naturlig flettet rotting, er den syntetiske formen på dette utematerialet designet for å motstå en rekke værforhold, samtidig som det er superenkelt å vedlikeholde og ser identisk ut som den naturlige formen. Allværsmøbler i rotting/kurvstrå, som er laget av syntetisk polyetylenharpiks, ser ikke bare flott ut, men gir også mange fordeler. Du kan oppbevare denne typen syntetiske rottingmøbler i solen eller under fuktige forhold uten frykt for at de skal forringes. 

På samme måte er allværsrotting falmesikker, lett og enkel å rengjøre, noe som er ideelt hvis du bor et sted med lite vind. Allværsrotting er det fineste materialet for hagesofaer eller sofagrupper, samt stilig utendørs tilbehør som søte lykter eller kurver, takket være sin naturlige utseende, vev og farge.

*Pleie og vedlikehold: Støvsug utemøblene dine regelmessig med børste for å fjerne støv fra sprekkene, og rengjør dem med en lett oljebasert såpe.

wicker and rattan garden furniture

 

Klassiske hagemøbler i tre

Vi kan ikke unngå å bli forelsket i utemøbler av tre. Hagemøbler i tre er verdsatt for deres tidløse skjønnhet, og er en populær ting å se i hager overalt. Hagemøbler i tre trenger viss vedlikehold, hvis du ønsker å nyte dem i mange år fremover. Det ideelle treverket for utemøbler er et som tåler effektene av sol og regn. 

Mykt tre som furu og sedertre er populært, men de må trykkbehandles og vedlikeholdes regelmessig. Løvtre er derimot et bedre valg for solsenger eller møbelsett. Takket være det høye naturlige oljeinnholdet, som gjør den vannbestandig, er teak et av de beste valgene. Når dine utemøbler i tre ikke er i bruk, anbefaler vi at du beskytter dem mot regn eller sol ved å lagre dem eller bruke utemøbeltrekk, uavhengig av hvor robust typen tre er, for å sikre at de vil se ut som nye i lang tid.

*Pleie og vedlikehold: For å beskytte hagemøbler i tre mot elementene, er alt du trenger å gjøre å påføre et tynt lag med olje eller voks regelmessig og rengjøre dem med såpevann.

wooder garden furniture

 

Er utemøbler i metall det beste valget?

Utemøbler i metall er ekstremt slitesterke og kan brukes år etter år. Noen metaller er bedre for utemøbler enn andre, avhengig av klimaet og din vanlige bruk. Pulverlakkert rustfritt stål er f.eks. mer motstandsdyktig mot UV-stråling enn jern. Men hvis du bor i et område med mye vind og ønsker å skape en koselig kaféatmosfære i hagen din, kan et bistrosett i smijern være et godt valg.

Metall er et godt valg for slitesterke utemøbler, men det har visse ulemper. Du må undersøke den ideelle vekten på utemøblene dine, da de ikke bør være for tunge (hvis de er konstruert av smijern, for eksempel). For å unngå det kan lett aluminium være det beste materialet å velge. Andre metaller, som rustfritt stål, er korrosjons- og rustbestandige; dette materialet kan være svaret på spørsmålet om hvilke utemøbler som varer lengst.

*Pleie og vedlikehold: Hvis du velger utemøbler av metall, trenger du bare å holde dem rene ved å tørke dem med vann og mild såpe regelmessig.

metal garden furniture

 

Utemøbler i plast: ser ut som nye møbler, sesong etter sesong.

Utemøbler i plast vokser i popularitet av alle de riktige grunnene. Dette materialet på utemøbler er for det meste laget av polyetylen (PE), som er både sterkt og lett. Ettersom materialet gir mulighet for et bredt spekter av estetiske tilnærminger, kan du skape et bredt spekter av utendørs dekor, fra moderne til boho. 

Utemøbler i plast er motstandsdyktige mot nedbrytning og varme, så du trenger ikke å gjøre noe for å holde dem i god stand. Hvis du f.eks. velger stablebare plaststoler, kan du oppbevare dem når de ikke er i bruk eller på vindfulle dager. 

*Pleie og vedlikehold: Å tørke dine hagemøbler i plast med såpevann i ny og ne vil holde dem nye i lang tid.

plastic garden furniture