En nybegynners guide for hagearbeid

Det sies at hagearbeid er billigere enn terapi av en rekke svært gode grunner. Dette er fordi det er en tilfredsstillende aktivitet med mange fordeler. Det er den terapeutiske tilnærmingen til hagearbeid, i tillegg til å ta vare på grøntområdet ditt og bokstavelig talt høste avlinger. Ikke bare nyter du litt frisk luft, men du kan også spore fremgangen til noe du har pleiet og lagt innsats i, samt se en endring i hvordan miljøet ditt føles og ser ut som et resultat av innsatsen din.

Hagearbeid blir stadig mer populært rundt om i verden. Denne sunne og gunstige trenden er også vår inspirasjon for denne guiden til hagearbeid. En lidenskapelig kokk, for eksempel, vil kanskje dyrke sine egne friske urter, noe som kan gjøres selv på en liten bybalkong. Hvis du imidlertid har en bakgård eller en liten hage, hvorfor ikke dyrke dekorative planter eller en vakker plen?

Mange begynner å dyrke grønnsaker som en del av overgangen til en mer bærekraftig livsstil. Uansett hva dine mål er, enten du ønsker å fortsette med hagearbeid som en hobby eller ønsker å starte en gård i fremtiden, har vi satt sammen en hageguide for nybegynnere. Her kan du få de beste hagetipsene samt alt du trenger å vite om hvordan og når du skal starte hagearbeidet.

 

Hvordan bestemme den beste plassen for hagearbeid?

Vår guide til hagearbeid er ment å åpne en samtale om de mange mulighetene for hagearbeid i hjemmet. Vi ønsker å avlive myten om at dette er en tidskrevende og vanskelig aktivitet, og oppfordrer alle som eier et grøntområde, uansett hvor lite, til å interessere seg for hagearbeid. 

  1. Innendørs hagearbeid

Å dyrke planter, uansett hvor liten leiligheten din er, gir liv til ethvert rom. Urbant hagearbeid innebærer f.eks. dyrking og stell av planter på et lite område. Urbant hagearbeid fikk sitt navn nettopp av den grunn at hagearbeid i overfylte, urbane områder ofte betyr å ha begrenset plass til disposisjon. Urbane gartnere blir kreative med måten de bruker hageplassen sin på, og det er en praksis som du også kan begynne med. Alt du trenger å gjøre er å kjøpe plantene du ønsker, plante dem etter behov og vanne dem regelmessig. Hvis du har en balkong, kan du bruke den til å dyrke noen urter. I dette tilfellet anbefaler vi sette seg inn i det og lære mer fra vår guide til hagearbeid om å dyrke, stelle og høste dem.

  1. Utendørs hagearbeid

Med et større uteområde kan du ta hagearbeidet i hjemmet til neste nivå. Nyt friheten til å dyrke alle planter du vil, fra prydplanter og trær, til å dyrke dine egne grønnsaker. Hagearbeid i bakgården krever litt mer innsats, visse redskaper og fokus på viktige oppgaver som er spesifikke for hver sesong, f.eks. vårhagearbeid. Du bestemmer hvor involvert du vil være i hagearbeid, og vi har inkludert noen nyttige tips i denne guiden om hagearbeid som du kan følge.

 

Hvilke redskaper og utstyr er nødvendige for hagearbeid? 

Denne hageguiden for nybegynnere er alt du trenger for å begynne hagearbeid. Vanning, beskjæring og rengjøring er bare noen av de enkle oppgavene som grunnleggende hageredskaper kan hjelpe deg med. For komfort og beskyttelse anbefaler vi at du tar på deg hansker og kjøper en knepute. Hansker, for eksempel, beskytter deg mot plantenåler, allergiske reaksjoner og andre ubehagelige fornemmelser. En knepute støtter knærne dine, samtidig som den forbedrer holdningen din, holder klærne rene og forhindrer muskelspenninger i ubehagelige stillinger.

Du trenger også en god saks eller beskjæringssaks, i tillegg til vannkanne eller, enda bedre, hageslanger eller vannspredere. Graving og rengjøring kan gjøres med skovler og spader, samt raker, i så fall trenger du også en trillebår. Avhengig av dine oppgaver, kan du dra nytte av mange andre hagetilbehør, som du finner i vår kategori for plen og hage

Hvis du vurderer å gjøre hobbyen din til en ekte næringsvirksomhet, vil oppgavene dine kreve profesjonelle hageredskaper. Fra plenplanting til industriell høsting, vil vi dekke hagearbeid for næringsvirksomheter i detalj i en egen guide.

Slik dyrker du dine egne planter fra frø

Etter at du har bestemt deg for planen om hagearbeid, må du organisere deg, forberede jorden og vite hva du skal plante og når. Dekorative hageplanter, avhengig av type, bør plantes på et annet tidspunkt enn gress, grønnsaker eller trær. De fleste avlinger krever for eksempel såing innendørs tidlig på våren. Bortsett fra frø trenger du plante- og urtedyrkingssett, frøbrett eller et drivhus hvis du har nok plass. Plantekasser og hagebed kan brukes både innendørs og utendørs, og de er ideelle for å plante grønnsaker som først ble dyrket fra frø innendørs.

Hvis alt du vil ha er en fin plen, har vi deg dekket med informasjon om når og hvordan du skal plante gressfrø. Du må først velge riktig gressfrø til plenen din. De ulike slags frø bestemmer hvilken type plen du vil ha, enten det er for sport eller lek, dekorasjon, eller basert på din jordtype. Tidlig vår er den beste tiden å plante gressfrø på, og du kan gjøre det helt frem til begynnelsen av oktober. Ulike plante- og vekstparametere gjelder for ulike typer hageplanter og trær. Å følge dem avgjør utfallet. Litt forskning og planlegging er nødvendig for en mer profesjonell tilnærming til hagearbeid.

Hva skal jeg ha på meg under hagearbeid?

Som vist i vår guide til hagearbeid, er utstyr viktig av flere viktige grunner: de hjelper deg med å fullføre oppgavene du har sett for deg selv. Hageklær er imidlertid designet for å beskytte deg under arbeidet, slik at du kan nyte denne aktiviteten fullt ut. Hagehansker lar deg jobbe fritt uten å skade hendene, noe som er viktig når du arbeider med grener eller gjødsel. 

En hagehatt vil beskytte deg mot solens stråler, og hvis du ikke vil ødelegge klærne dine, er snekkerbukser veien å gå. Du trenger et par hagestøvler for fotbeskyttelse og muligheten til å vanne eller arbeide i jorden uten å bekymre deg for å skade skoene dine.

Noe av det mest spennende med hagearbeid er at du aldri vet den sanne virkningen av arbeidet ditt før du er ferdig og klar til å beundre resultatet! Du kan begynne med et beskjedent hagebed og arbeide oppover for å håndtere et helt drivhus fullt av friske grønnsaker. Eller kanskje legge grunnlaget for din egen gård. Hagearbeid er hyggelig og givende, men det krever verneutstyr og arbeidsverktøy, og du må se på riktig tilbehør for arbeidet basert på dine behov.