Slik velger du et spisebord

Spisebordet ditt er midtpunktet i stuen, og å kjøpe eller erstatte det trenger full oppmerksomhet. Så hvis du lurer på hvordan du velger et spisebord, bør du tenke på formålet.

Det er der magien skjer - koselige måltider med familien din, et sted å jobbe på, planlegge din neste ferie eller komme sammen med vennene dine. Funksjonalitet er viktig når du velger formen på spisebordet, for å sikre en behagelig bruk i årene som kommer.

Et spisebord kan være en stor investering. I denne kjøpeguiden finner du mer informasjon om hvordan du velger spisebordets materiale. For å sikre at det passer til stilen din, følg tipsene våre for å velge fargen på spisebordet.

 

Riktig størrelse

Størrelse er nøkkelen når du tenker på hvordan du skal velge riktig spisebord for rommet ditt. Vær oppmerksom på hvor mye plass du har til disposisjon for å skape en balansert spiseplass. Et massivt spisebord kan gjøre at rommet ditt ser overfylt ut, mens et for lite ikke er praktisk. 

For å vite hvordan du velger størrelsen på spisebordet, må du forstå utformingen av rommet ditt. Sørg for at bordet passer til spisestuen din, og la det være plass til å bevege deg rundt. Standard er å ha 100 cm rundt hvert sete, for et åpent design. Gå gjennom følgende størrelsesguide for å finne bordet ditt, enten det er rundt eller rektangulært:

  • En diameter på 120 cm gir plass til 4 personer 
  • En diameter på 150 cm eller 180 cm er perfekt for 6 personer
  • En diameter på 240 cm gir god plass til 8 personer

Vi anbefaler å ta deg tid til å visualisere ønsket bord integrert i rommet ditt. Bruk malertape eller andre møbler for å blokkere plassen som kreves av spisestuen. Se hvordan det føles når det gjelder størrelse og foreta riktige målinger. Hvis du har begrenset plass, bør du vurdere å velge et mindre, men utvidbart bord. Formen er også viktig for en god passform, så la oss finne ut hvilken spisebordform som er best for en liten plass. 

 

Slik velger du formen på spisebordet

De fleste av oss lurer på hvilket spisebord som er best, rundt eller rektangulært? Formen er estetisk relevant, men den definerer også komforten du får. Husk at riktig bord må tilby 55 til 60 cm bordplass for hvert sete. Hvis spisebordet ditt normalt skal passe til 3 personer, men av og til har plass til flere, må du prioritere den daglige komforten. 

Et rundt eller ovalt bord skaper en mer intim atmosfære, og det er flott for små sammenkomster. Videre passer den perfekt til en mindre plass, for et lett og luftig spisestuestemning. Velg et bord som kan utvides for å forbedre funksjonaliteten. 

Rektangulære eller firkantede spisebord er de mest populære av gode grunner. De fungerer best i større rom, og gir mer plass og blir lett fokuspunktet. De dristige linjene fungerer til din fordel når du ønsker å oppnå et imponerende utseende.   

 

Spisebord og stoler

Når det gjelder valg av spisebord og stoler, har du to alternativer:

  • Kjøp spisestue - matchende stoler til bordet, for å passe til stilen og størrelsen. Dette sikrer en perfekt balanse, og en riktig sitteposisjon.
  • Bli kreativ: bland og match! Å legge til forskjellige stoler til bordet skaper et unikt utseende. 

For å løse forvirringen om hvilke stoler som passer til spisebordet, begynn med å sørge for minst 30 cm mellom bordplaten og setet til stolen. På denne måten passer lenestoler under bordet når de ikke brukes. Videre må du huske at hver sittende person trenger 60 cm spiseplass. Når du lurer på hvor mange stoler som passer til spisebordet ditt, kan du bruke denne beregningsmetoden for å finne riktig svar. 

Vi anbefaler bruk av benker til rektangulære bord, men også for ovale. De får rommet til å føles romsligere og gir mer sitteplass. Spisebenker er veldig populære i dag og kan utfylle mange stiler - fra moderne til tradisjonell, minimalistisk til bohemsk.

  

Detaljer å huske på

Når du ønsker å gjøre en smart investering i et tidløst spisebord, er det flere andre ting du må ta i betraktning. Et uttrekkbart spisebord er alltid et godt valg hvis du takler begrenset plass. Dette gjelder både runde og rektangulære former og gir en enestående løsning for sporadiske sammenkomster. Bare vær oppmerksom på tykkelsen på bordplaten - rundt 2,5 cm - når du velger stolene dine. 

Vær oppmerksom på materialet som brukes til det nye spisebordet ditt. Velg holdbare materialer som tre eller gjenvunnet tre. Marmor eller kunstig marmor er et flott alternativ for et ripebestandig spisebord. Glassbord er våre favoritter hvis du trenger å forbedre naturlig lys i et mørkere rom. Ikke nøl med å eksperimentere med metall - en blanding av metall og tre eller bare metall, kan tilby en kreativ plattform for spisestuen din. 

Bordstøtter påvirker også mengden komfortabelt rom du får mens du sitter. En bordsokkel fungerer best på et rundt eller firkantet bord, og skaper mer benplass. Velg tynnere ben for det mellomstore rektangulære bordet, men utforsk bare bukkalternativet når rommet ditt har plass til et stort bord. 

Selv om det tar litt tid å finne det perfekte spisebordet, må du følge vår guide om hvordan du velger et spisebord som passer perfekt til din livsstil.